Sovyet Sembolü "İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli"


Sovyet döneminin sembolü olan İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli, Moskova'da bulunan ve orijinal Rusça adıyla Rabochiy i Kolkhoznitsa olarak bilinen anıtsal heykeldir. 24.5 metre uzunluğunda olan heykel, İşçi ve Kolhozcu Kadın adıyla da bilinirken 1937 yılında Paris'teki Dünya Fuarı için yapılmıştır. Letonya'nın başkenti Riga'da doğan Vera Muhina (Vera İgnatyevna Muhina) tarafından yapılan anıt, 75 ton ağırlığında ve paslanmaz çelikten yapılmıştır.

Muhina heykelde sosyalist gerçekçilik kavramına dikkat çekmiş, Sovyet simgesi olan ve komünizmi simgeleyen orak ve çekici kullanmıştır. Sosyalist gerçekçilik, Sovyetler Birliği'nde işçi sınıfı ve onun kurtuluşu için mücadele eden devrimci kahramanların 1930'larda yarattığı ideolojidir. Sanatta sıkça görülen sosyalist gerçekçilik, Stalin yönetimindeki Sovyetler'de oldukça zorken sanatçıların çoğu dış ülkelerde sanatını icra etmiştir. Heykelde ise çiftçi kadın orakla, işçi erkek ise çekiçle tasvir edilmişken sosyalizmin cinsiyetler arasındaki eşitliği simgelenmiştir. Heykelde havaya doğru kalkan çekiç ve orak, sosyalizmin daha ileri ve yukarı taşınacağını anlatmaktadır. Heykel sadece sosyalizmi simgelememekle birlikte Sovyetler'in simgesi olarak işçi sınıfının temsilidir.

Paris Dünya Fuarı'na 65 parçaya bölünerek 28 vagon trenle taşınan anıt, -Hitler yönetimindeki- Almanya Pavyonu'nun tam karşısına dikilmiştir. İki rejimin karşılıklı duruşu ve sanatın propaganda olarak sergilenmesi Dünya Fuarı'yla tarihe geçerken, heykeltıraş Muhina 1941 yılında Stalin Ödülü kazanmıştır. Vera Muhina 1953 yılında Sovyet Cumhuriyeti'nde halkın sanatçısı seçilirken heykel, 2003 yılında restorasyona alınarak 2010 yılında World Expo için hazırlanmak istenmiştir. Fakat Expo, Moskova'ya değil Şangay'a verilince heykelin ülkeye geri dönmesi de mali nedenler ötürü ertelenmiştir. 2009 yılının Aralık ayında büyük bir açılışla Rusya Sergi ve Fuar Merkezi'ndeki yerine konan İşçi Ve Çiftçi Kadın Heykeli, 6 yıl sonra Moskova'ya dönmüştür. Heykel Moskova için umut kaynağı olurken, işçi ve çiftçi kadın figürü 1947 yılında Mosfilm Stüdyoları'nın logosu olmuştur.



Hiç yorum yok