Afrika Sanatı Geleneksel Maskeler


Geleneksel olarak Batı Afrika ve Sahra Altı Afrikası'nda ritüel ve törenlerde kullanılan Afrika Maskeleri (African Masks), bugün hala kullanılırken manevi açıdan önemli bir gelenektir. Afrika kültüründe görülen maskeler, babadan oğula aktarılan bir sanat olmakla birlikte aynı zamanda Afrika'daki en yaygın sanat dalıdır.

Batı sanatını da etkileyen Afrika Geleneksel Maskeleri 20. yüzyıldan itibaren Kübizm, Fovizm ve Ekspresyonizm sanat hareketlerini etkilemiştir. 1907 yılında Picasso'nun karşılaştığı Afrika Maskesi, sanatçıda bir vahiy duygusu uyandırmış ve Avignonlu Kızlar'la başlayan dönemine Afrika etkilerini yansıtmıştır (Avignonlu Kızlar öncesi karşılaştığı maske aşağıdaki ilk fotoğraftır). Afrika kabilelerinde psikolojik ve ahlaki tasvir olarak kullanılan maskeler, tören ve karnavallarda kimliği gizlediği için de kullanılmaktadır. Aynı zamanda ruhani gücüne de inanılan maskenin, ölülerle doğa arasında bir iletişim kurduğuna inanılmaktadır. Manevi açıdan kabilelere göre farklılık gösteren Afrika Maskeleri, stil-yontu olarak kabilelere göre değişmektedir. Hayvan formunda maskeler de bulunurken, bu tür hayvanların ruhunu koruduğu, yansıttığı için kişi tarafından kullanılmaktadır. Genelde hayvan maskeleri daha çok hasat zamanında, şarkılı törenlerde kullanılmaktadır.

Afrika'nın geleneksel maskelerinin yapımında ahşap, seramik, kumaş, metal, bakır ve bronz kullanılırken kimisi yüzü kapayan kimisi sadece başı kapayan maske olarak yapılmıştır. Genel olarak giyilecek şekilde tasarlanan maskeler, içi boş ağaç kütüklerinin oyulmasıyla yapılmaktadır. Fakat bu da kendi içinde türlere ayrılırken Güney Afrika daha çok vücut maskelerini, Batı Afrika ise kask, şapka, ya da yüz maskelerini kullanmaktadır. Cenazelerde, geçiş törenlerinde, doğurganlık zamanlarında, ceza infazlarında, cadılık, avcılık, sünnet ve savaş hazırlığı gibi ritüellerde kullanılan Afrika Maskeleri kökeninde mitolojik tanrıların ve ataların ruhunu yansıtmaktadır. Bu sebeple ritüel olarak kullanılmakta ve beraberinde Arfika müzik aletleri çalınarak dans edilmektedir. Afrika'dan yayılan bu kültür neredeyse sanatın tüm formlarında etkisini göstermekle heykel ve resimde fazlalıkla görülmektedir. Gelir açısından turistik alanlarda Afrika'da satılırken, Avrupa'da da etnik kültür altında ticareti yapılmaktadır.








Hiç yorum yok